W dniach 14-16 września organizowaliśmy warsztaty pod nazwą „Tradycyjnie – Smacznie – Zdrowo” dla z rekrutowanych 10 uczestników i wolnych słuchaczy. w ramach projektu realizowanego w ramach Programu Grantowego Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Sądecki, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszy Społecznego.
Dzień pierwszy:
Warsztaty z nowoczesnych technik gotowania czyli kuchnia sous vide. Zaznajomienie się z tematyką gotowania w niskich temperaturach, pakowaniem próżniowym, wady i zalety: wędzenia na talerzu ryb i mięsa za pomocą wędzarki.
Dzień drugi:
Warsztaty z dietetyki – tematyka związana z odżywianiem i zdrowym trybem życia dla osób
w każdym wieku, woda – dlaczego jest taka ważna dla organizmu, badanie PH wody, znaczenie błonnika i białka w organizmie.
Dzień trzeci:
Warsztaty kuchni tradycyjnej – wykłady na temat tradycji pogórzańskich, oraz przygotowanie potraw m.in.: proziaki, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z czosnkiem niedźwiedzim. Wyszukanie odpowiednich dostawców produktów, oraz firm specjalizujących się w sprzedaży sprzętu gastronomicznego, rozeznanie rynku i stworzenie najlepszej oferty, zakup surowców.