Kod kwalifikacji w ZRK: 4C811900002
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie czwartym Polskiej Ramy Kwalifikacji
We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy szkolenia odgrywają niebagatelną rolę. Jako jeden z kluczowych komponentów funkcji kadrowej przedsiębiorstwa niejednokrotnie decydują o jego przewadze konkurencyjnej na rynku. Fundacja Wiedza Umiejętność Rozwój zgodnie z decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 18 luty 2021r. jako jeden z trzech podmiotów posiada uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji rynkowej „Serwis napojów mieszanych i alkoholi” w skrócie Barman – Blender. Zdobycie kwalifikacji jest skierowane do osób działających w branży hotelarsko – gastronomicznej, osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje lub zmienić zawód z uwagi na istniejący popyt na pracowników wysoce wykwalifikowanych.
Tematyka obejmująca certyfikację:
- Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks):
- wiedzę dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków
- przygotowywanie i podawanie mieszanych napoi alkoholowych i alkoholi
- przygotowywanie i podawanie mieszanych napoi bezalkoholowych (soft drinks)
- Przygotowanie przekąsek:
- rodzaje drobnych przekąsek
- przygotowywanie drobnych przekąsek
- Obsługa gości:
- zasady obsługi gości
Efekty uczenia się:
Zestaw 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks):
- Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków
- charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne);
- charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące);
- charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny);
- charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy);
- omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne).
- Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole
- wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania);
- omawia i dobiera szkło do typu napoju;
- omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju;
- podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacja IBA – offical cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Coctail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mery);
- przygotowuje do podania i podaje alkohole (jeden z listy: wódka czysta, whisky/whisey, brandy, piwo);
- przygotowuje mieszanych napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Coctail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mery);
- przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typl alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz).
- Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks)
- omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie);
- omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks);
- podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin);
- przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie).
Zestaw 2. Przygotowanie przekąsek
- Omawia rodzaje drobnych przekąsek
- wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barze;
- podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze.
- Przygotowuje drobne przekąski
- przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladki;
- serwuje wybrane przekąski w barze.
Zestaw 3. Obsługiwanie gości
- Charakteryzuje zasady obsługi gości
- omawia zasadę gościnności w pracy barmana;
- omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość).
- Stosuje się do zasad obsługi gości
- zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościa;
- zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanego;
- prezentuje przygotowany napój, omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania;
- omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty);
- omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barman i podaje propozycję rozwiązań;
- omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom.
Oferujemy przeprowadzenie egzaminu i wydanie Certyfikatu nadającego kwalifikacje „Serwis napojów mieszanych i alkoholi”
Cena na jednego uczestnika egzaminu wynosi 1 100,00 zł. brutto. Przy większej ilości uczestników cenę ustalamy indywidualnie.