Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia

Kod kwalifikacji w ZRK: 3C811800022

Kwalifikacja cząstkowa na poziomie trzecim Polskiej Ramy Kwalifikacji

We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy szkolenia odgrywają niebagatelną rolę. Jako jeden z kluczowych komponentów funkcji kadrowej przedsiębiorstwa niejednokrotnie decydują o jego przewadze konkurencyjnej na rynku. Fundacja Wiedza Umiejętność Rozwój zgodnie z decyzją Ministra Rozwoju z dnia 16 stycznia 2020r., jako jeden z dwóch podmiotów posiada uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji rynkowej „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”. Zdobycie kwalifikacji jest skierowane do osób działających w branży hotelarsko – gastronomicznej, osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje lub zmienić zawód z uwagi na istniejący popyt na pracowników wysoce wykwalifikowanych.

Tematyka obejmująca certyfikację:

  1. Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią:
    • rodzaje zakładów gastronomicznych
  2. Wymogi systemu HACCP:
    • podstawy prawne
    • HACCP – przedstawienie zasad funkcjonowania systemu:
      • identyfikacja zagrożeń
      • krytyczne punkty kontroli
      • system monitorowania
  3. Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w gastronomi:
    • podstawowe zagadnienia z zakresu BHP na stanowiskach pracy, PPOŻ oraz udzielania pierwszej pomocy
    • podstawową informację o pracy kucharza
    • wyposażenie stanowiska pracy
    • terminologia (maszyny, narzędzia wykorzystane w pracy)
    • organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym
    • prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych
  4. Jaja:
    • wartości odżywcze
    • ocena świeżości
  5. Podział mięs:
    • drobiowe
    • wieprzowe
    • wołowe
  6. Ryby i owoce morza:
    • podział i zastosowanie
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Owoce:
    • podział, właściwości
    • obróbka wstępna i cieplna
    • przetwory i potrawy z owoców
  9. Warzywa:
    • podział, właściwości
    • obróbka wstępna i cieplna
    • przetwory i potrawy z warzyw
  10. Grzyby:
    • podział, właściwości
    • obróbka wstępna i cieplna
    • przetwory i potrawy z grzybów
  11. Kasze:
    • podział i zastosowanie
  12. Mąka:
    • podział i zastosowanie
    • zagęszczanie potraw
  13. Zupy:
    • kremy
    • zabielane
    • buliony
  14. Sosy
  15. Receptury gastronomiczne
  16. Charakterystyka produktów wywołujących reakcje alergiczne i dolegliwości zdrowotne:
    • alergeny, reakcje alergiczne
    • produkty zawierające gluten oraz laktozę
    • produkty ciężkostrawne
  17. Slow food
  18. Diety:
    • wegańska
    • wegetariańska
    • bezglutenowa
    • bezlaktozowa
  19. Nowoczesne techniki kulinarne – kuchnia molekularna

Posiadacz certyfikatu potwierdzającego nabycie kwalifikacji cząstkowej na poziomie trzecim PRK rozumie i potrafi:

– przestrzegać zasad BHP i HACCP w zakładzie gastronomicznym,

– planować proces produkcyjny potraw,

– sporządzać potrawy z jaj oraz wykorzystywać właściwości jaj,

– sporządzać potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza,

– sporządzać potrawy z mleka i jego przetworów,

– sporządzać potrawy z owoców,

– sporządzać potrawy z warzyw, ziemniaków, grzybów,

– sporządzać potrawy z zastosowaniem kasz,

– sporządzać potrawy z zastosowaniem mąki,

– sporządzać zupy i sosy,

– stosować receptury gastronomiczne oraz dobierać surowce,

– charakteryzować produkty wywołujące reakcję alergiczną lub dolegliwości zdrowotne,

– charakteryzować sposoby sporządzania potraw zgodnych z filozofią „slow food”,

– charakteryzować typu diet,

– sporządzać potrawy stosując nowoczesne techniki kulinarne.

Oferujemy przeprowadzenie egzaminu i wydanie Certyfikatu nadającego kwalifikacje „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”.

Cena na jednego uczestnika egzaminu wynosi 3 400,00 zł. brutto. Przy większej ilości uczestników cenę ustalamy indywidualnie.

Załączniki