Kod kwalifikacji w ZRK: 3C811800022
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie trzecim Polskiej Ramy Kwalifikacji
We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy szkolenia odgrywają niebagatelną rolę. Jako jeden z kluczowych komponentów funkcji kadrowej przedsiębiorstwa niejednokrotnie decydują o jego przewadze konkurencyjnej na rynku. Fundacja Wiedza Umiejętność Rozwój zgodnie z decyzją Ministra Rozwoju z dnia 16 stycznia 2020r., jako jeden z dwóch podmiotów posiada uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji rynkowej „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”. Zdobycie kwalifikacji jest skierowane do osób działających w branży hotelarsko – gastronomicznej, osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje lub zmienić zawód z uwagi na istniejący popyt na pracowników wysoce wykwalifikowanych.
Tematyka obejmująca certyfikację:
- Wprowadzenie w zagadnienia związane z gastronomią:
- rodzaje zakładów gastronomicznych
- Wymogi systemu HACCP:
- podstawy prawne
- HACCP – przedstawienie zasad funkcjonowania systemu:
- identyfikacja zagrożeń
- krytyczne punkty kontroli
- system monitorowania
- Procesy technologiczne i urządzenia stosowane w gastronomi:
- podstawowe zagadnienia z zakresu BHP na stanowiskach pracy, PPOŻ oraz udzielania pierwszej pomocy
- podstawową informację o pracy kucharza
- wyposażenie stanowiska pracy
- terminologia (maszyny, narzędzia wykorzystane w pracy)
- organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym
- prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych
- Jaja:
- wartości odżywcze
- ocena świeżości
- Podział mięs:
- drobiowe
- wieprzowe
- wołowe
- Ryby i owoce morza:
- podział i zastosowanie
- Mleko i jego przetwory
- Owoce:
- podział, właściwości
- obróbka wstępna i cieplna
- przetwory i potrawy z owoców
- Warzywa:
- podział, właściwości
- obróbka wstępna i cieplna
- przetwory i potrawy z warzyw
- Grzyby:
- podział, właściwości
- obróbka wstępna i cieplna
- przetwory i potrawy z grzybów
- Kasze:
- podział i zastosowanie
- Mąka:
- podział i zastosowanie
- zagęszczanie potraw
- Zupy:
- kremy
- zabielane
- buliony
- Sosy
- Receptury gastronomiczne
- Charakterystyka produktów wywołujących reakcje alergiczne i dolegliwości zdrowotne:
- alergeny, reakcje alergiczne
- produkty zawierające gluten oraz laktozę
- produkty ciężkostrawne
- Slow food
- Diety:
- wegańska
- wegetariańska
- bezglutenowa
- bezlaktozowa
- Nowoczesne techniki kulinarne – kuchnia molekularna
Posiadacz certyfikatu potwierdzającego nabycie kwalifikacji cząstkowej na poziomie trzecim PRK rozumie i potrafi:
– przestrzegać zasad BHP i HACCP w zakładzie gastronomicznym,
– planować proces produkcyjny potraw,
– sporządzać potrawy z jaj oraz wykorzystywać właściwości jaj,
– sporządzać potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza,
– sporządzać potrawy z mleka i jego przetworów,
– sporządzać potrawy z owoców,
– sporządzać potrawy z warzyw, ziemniaków, grzybów,
– sporządzać potrawy z zastosowaniem kasz,
– sporządzać potrawy z zastosowaniem mąki,
– sporządzać zupy i sosy,
– stosować receptury gastronomiczne oraz dobierać surowce,
– charakteryzować produkty wywołujące reakcję alergiczną lub dolegliwości zdrowotne,
– charakteryzować sposoby sporządzania potraw zgodnych z filozofią „slow food”,
– charakteryzować typu diet,
– sporządzać potrawy stosując nowoczesne techniki kulinarne.
Oferujemy przeprowadzenie egzaminu i wydanie Certyfikatu nadającego kwalifikacje „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”.
Cena na jednego uczestnika egzaminu wynosi 3 400,00 zł. brutto. Przy większej ilości uczestników cenę ustalamy indywidualnie.