Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi
i zasadami zdrowego żywienia
Kod kwalifikacji w ZRK: 3C811800022
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie trzecim Polskiej Ramy Kwalifikacji
We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy szkolenia odgrywają niebagatelną rolę. Jako jeden z kluczowych komponentów funkcji kadrowej przedsiębiorstwa niejednokrotnie decydują o jego przewadze konkurencyjnej na rynku. Fundacja Wiedza Umiejętność Rozwój zgodnie z decyzją Ministra Rozwoju z dnia 16 stycznia 2020r., jako jeden z dwóch podmiotów posiada uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji rynkowej „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”. Zdobycie kwalifikacji jest skierowane do osób działających w branży hotelarsko – gastronomicznej, osób które chcą podnieść swoje kwalifikacje lub zmienić zawód z uwagi na istniejący popyt na pracowników wysoce wykwalifikowanych.
Posiadacz certyfikatu potwierdzającego nabycie kwalifikacji cząstkowej na poziomie trzecim PRK rozumie i potrafi:
- Podstawowe zagadnienia z zakresu BHP na stanowiskach pracy, PPOŻ oraz udzielanie pierwszej pomocy. Podstawowe informacje o pracy kucharza, wyposażenie stanowiska pracy, terminologia (maszyny, narzędzia, wykorzystane w pracy). Organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym.
- Towaroznawstwo produktów spożywczych. Zagrożenia mikrobiologiczne, zakażenia i zatrucia pokarmowe. Rodzaje warzyw, obróbka wstępna i techniczna. Technika i sposoby sporządzania surówek i sałatek (wykonanie sałatki z indyka i selera, surówek z kapusty)
- Zupy podział:
- kremy
- zabielane
- buliony
Wykonanie kremu z grzybów, marchewki, barszczu zabielanego
- Podział mięs:
- drobiowe
- wieprzowe
- wołowe
- dziczyzna
Wykonanie marynowanej kaczki w sosie wiśniowym oraz pierś kaczki na sosie ziołowym
- Technika gotowanie sous vide, wykonanie polędwiczki, schabu techniką sous vide (wady i zalety). Zapakowanie próżniowe produktów przed gotowaniem
- Ryby: podział i zastosowanie (sałatki śledziowe, pstrąg w migdałach, łosoś na parze wędzony tymiankiem, krewetki na maśle czosnkowym), owoce morza
- Jaja: wartości odżywcze (wykonanie sałatek na bazie jajek, sosów i surówek)
- Mleko i jego przetwory. Desery na bazie mleka i śmietany. Podział na zimne i gorące: wykonanie deseru jogurtowo – truskawkowego i koktajlu z ziarnami chia na mleku kokosowym
- Desery na bazie czekolady 70% i 35% wykonanie czekolady z owocami liofilizowanymi oraz deserów na bazie czekolady
- Mąki i kasze, podział i zastosowanie. Omówienie techniki wykonanie ciasta drożdżowego. Wykonanie włoskiej autorskiej pizzy. Sery – omówienie gatunków oraz wartości energetyczne, wpływ na organizm
- Catering, podział na zimny i gorący, wykonanie zakąsek finger food zimnych i gorących. Omówienie zakresu temperatur przy przewożeniu żywności oraz opakowań
- Carving – rzeźbienie w warzywach i owocach. Wykonanie kwiatów, liści i innych elementów do dekoracji, dań gorących i półmisków z wędlin
- Receptury: procesy zakupu, kalkulacji, obliczania wartości energetycznej dla dzieci i dorosłych
Oferujemy przeprowadzenie egzaminu i wydanie Certyfikatu nadającego kwalifikacje „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”.
Cena na jednego uczestnika egzaminu wynosi 3 400,00 zł. brutto.
Koszt egzaminu przy większej liczebności powyżej 15 osób ustalamy indywidualnie.