Oferta egzaminacyjna

Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi
i zasadami zdrowego żywienia

Kod kwalifikacji w ZRK: 3C811800022

Kwalifikacja cząstkowa na poziomie trzecim Polskiej Ramy Kwalifikacji

              We współczesnej gospodarce opartej na wiedzy szkolenia odgrywają niebagatelną rolę. Jako jeden z kluczowych komponentów funkcji kadrowej przedsiębiorstwa niejednokrotnie decydują o jego przewadze konkurencyjnej na rynku. Fundacja Wiedza Umiejętność Rozwój zgodnie z decyzją Ministra Rozwoju z dnia 16 stycznia 2020r., jako jeden z dwóch podmiotów posiada uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji rynkowej „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”. Zdobycie kwalifikacji jest skierowane do osób działających w branży hotelarsko – gastronomicznej, osób które chcą podnieść swoje kwalifikacje lub zmienić zawód z uwagi na istniejący popyt na pracowników wysoce wykwalifikowanych.

Posiadacz certyfikatu potwierdzającego nabycie kwalifikacji cząstkowej na poziomie trzecim PRK rozumie i potrafi:

  1. Podstawowe zagadnienia z zakresu BHP na stanowiskach pracy, PPOŻ oraz udzielanie pierwszej pomocy. Podstawowe informacje o pracy kucharza, wyposażenie stanowiska pracy, terminologia (maszyny, narzędzia, wykorzystane w pracy). Organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym.
  2. Towaroznawstwo produktów spożywczych. Zagrożenia mikrobiologiczne, zakażenia i zatrucia pokarmowe. Rodzaje warzyw, obróbka wstępna i techniczna. Technika i sposoby sporządzania surówek i sałatek (wykonanie sałatki z indyka i selera, surówek z kapusty)
  3. Zupy podział:
  4. kremy
  5. zabielane
  6. buliony

Wykonanie kremu z grzybów, marchewki, barszczu zabielanego

  • Podział mięs:
  •  drobiowe
  • wieprzowe
  • wołowe
  • dziczyzna

Wykonanie marynowanej kaczki w sosie wiśniowym oraz pierś kaczki na sosie ziołowym

  • Technika gotowanie sous vide, wykonanie polędwiczki, schabu techniką sous vide (wady i zalety). Zapakowanie próżniowe produktów przed gotowaniem
  • Ryby: podział i zastosowanie (sałatki śledziowe, pstrąg w migdałach, łosoś na parze wędzony tymiankiem, krewetki na maśle czosnkowym), owoce morza
  • Jaja: wartości odżywcze (wykonanie sałatek na bazie jajek, sosów i surówek)
  • Mleko i jego przetwory. Desery na bazie mleka i śmietany. Podział na zimne i gorące: wykonanie deseru jogurtowo – truskawkowego i koktajlu z ziarnami chia na mleku kokosowym
  • Desery na bazie czekolady 70% i 35% wykonanie czekolady z owocami liofilizowanymi oraz deserów na bazie czekolady
  • Mąki i kasze, podział i zastosowanie. Omówienie techniki wykonanie ciasta drożdżowego. Wykonanie włoskiej autorskiej pizzy. Sery – omówienie gatunków oraz wartości energetyczne, wpływ na organizm
  •  Catering, podział na zimny i gorący, wykonanie zakąsek finger food zimnych i gorących. Omówienie zakresu temperatur przy przewożeniu żywności  oraz opakowań
  • Carving – rzeźbienie w warzywach i owocach. Wykonanie kwiatów, liści i innych elementów do dekoracji, dań gorących i półmisków z wędlin
  • Receptury: procesy zakupu, kalkulacji, obliczania wartości energetycznej dla dzieci i dorosłych

            Oferujemy przeprowadzenie egzaminu i wydanie Certyfikatu nadającego kwalifikacje „Przygotowywanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”.

            Cena na jednego uczestnika egzaminu wynosi 3 400,00 zł. brutto.

Koszt egzaminu przy większej liczebności powyżej 15 osób ustalamy indywidualnie.